DENIOS Sp z.o.o
ul. Słoneczna 26
05-816 Michałowice

Tel.: 22 279 40 00
Fax: 22 279 40 01
E-Mail: info@denios.pl
Internet: www.denios.pl

Produkty dla przemysłu spożywczego

Przedsiębiorstwa z branży spożywczej muszą przestrzegać różnych wymogów prawnych dotyczących higieny i etykietowania podczas produkcji i wytwarzania żywności. Ważną rolę odgrywa nie tylko zgodność z wysokimi standardami higieny, ale także kwestie zanieczyszczeń i pozostałości.

DENIOS oferuje szeroki asortyment produktów dla przemysłu spożywczego. Obejmuje on wypróbowane i sprawdzone rozwiązania zapewniające bezpieczne obchodzenie się z substancjami niebezpiecznymi i przechowywanie ich zgodnie z prawem. Częścią naszego asortymentu dla przemysłu spożywczego jest także duży wybór produktów do ochrony pracowników. Ponadto w naszym asortymencie posiadamy wiele innych praktycznych artykułów do czyszczenia i dezynfekcji, przechowywania, utylizacji, transportu i wyposażenia fabrycznego.

Najlepszy materiał dla przemysłu spożywczego

Jeśli chodzi o kontakt z żywnością, nie ma bardziej niezawodnego materiału niż stal nierdzewna. Gładka, ochronna i stabilna warstwa tlenku chromu zapewnia odporność stali nierdzewnej na korozję. Odporność na korozję oznacza, że materiał podstawowy nie ulega uszkodzeniu w kontakcie z żywnością (np. kwasami owocowymi) i innymi czynnikami środowiskowymi (np. tlenem i środkami czyszczącymi). Kolejnym plusem w zakresie higieny jest wpływ stali nierdzewnej na żywność: nie pozostawia ona żadnych szkodliwych substancji ani cząstek i nie zanieczyszcza/zmienia żywności. Ponadto stal nierdzewna jest bardzo łatwa w czyszczeniu, co oznacza, że zarazki i bakterie nie mają powierzchni do zaatakowania, a warunki higieniczne są optymalne. To sprawia, że materiał ten jest pierwszym wyborem, jeśli chodzi o zapewnienie wysokich standardów higieny w przemyśle spożywczym.

W DENIOS znajdą Państwo szeroką gamę urządzeń operacyjnych i zabezpieczających wykonanych z wysokiej jakości stali szlachetnej - od wanien wychwytowych po pojemniki na surowce wtórne.

Higieniczne przechowywanie substancji niebezpiecznych w przemyśle spożywczym

W produkcji żywności wykorzystywane są również substancje, które ze względu na swoje właściwości klasyfikowane są jako niebezpieczne. Przykładem może być łatwopalny metanol w produkcji alkoholi lub olejów roślinnych i kwasów owocowych. Niebezpieczne dla środowiska środki czyszczące używane do czyszczenia sprzętu również należą do substancji niebezpiecznych stosowanych w przemyśle spożywczym.

Wanny wychwytowe ze stali nierdzewnej są nie tylko szczególnie higieniczne, ale także bardzo uniwersalne do przechowywania szerokiej gamy niebezpiecznych substancji. Oprócz bezpiecznego przechowywania substancji łatwopalnych i zanieczyszczających wodę, wanny ze stali nierdzewnej zapewniają długotrwałą ochronę przed korozją podczas przechowywania agresywnych cieczy.

Nasze regały na towary niebezpieczne ze stali nierdzewnej umożliwiają bezpieczne i przejrzyste przechowywanie łatwopalnych cieczy (H224-226), agresywnych chemikaliów i substancji wszystkich klas zagrożenia wód. Są one szczególnie łatwe w czyszczeniu i higieniczne.

Szafy na substancje niebezpieczne umożliwiają bezpieczne przechowywanie substancji niebezpiecznych w małych pojemnikach, na przykład w laboratoriach spożywczych. Zobacz także nasz poradnik "Bezpieczna praca w laboratorium"!

Transport, przenoszenie i przechowywanie żywności

Pojemniki transportowe muszą być praktyczne i łatwe w obsłudze. Higieniczna czystość jest równie ważna jak regularna konserwacja pojemników. Ponadto pojemniki transportowe i magazynowe muszą być oznakowane - ponieważ żywność może być transportowana wyłącznie z odpowiednim oznakowaniem, aby zapobiec pomyleniu jej z innymi możliwymi substancjami niebezpiecznymi. Sposób etykietowania żywności jest regulowany jednolicie w całej UE. Podstawą jest europejskie rozporządzenie w sprawie informacji na temat żywności (LMIV) (UE) nr 1169/2011.

W asortymencie produktów DENIOS można znaleźć duży wybór palet higienicznych, skrzynek na produkty, a także pojemników do układania w stosy i pojemników uniwersalnych, które dzięki materiałowi wykonanemu z bezpiecznego dla żywności polipropylenu optymalnie nadają się do przechowywania żywności. Specjalnie do pompowania żywności nasze pompy elektryczne mają bezpieczne połączenia i wysoką jakość powierzchni. Duże i małe ilości pojemników mogą być również przechowywane i transportowane w naszych bezpiecznych dla żywności pojemnikach. Do transportu wewnętrznego już zapakowanych produktów spożywczych oferujemy różne wózki i skrzynie transportowe.

i

Co oznacza "bezpieczny dla żywności"?

Materiał opakowaniowy bezpieczny dla żywności może być używany w bezpośrednim kontakcie z żywnością bez żadnych obaw o zdrowie. Ponadto materiał ten nie ma wpływu na zapach i smak żywności.

Czyszczenie i dezynfekcja spełniające wysokie wymagania higieniczne

Wszędzie tam, gdzie mamy do czynienia z żywnością, niezbędna jest bezwzględna higiena. Środki czyszczenia i dezynfekcji są wyraźnie uregulowane wymogami prawnymi i gwarantują ochronę konsumentów. Każda firma z branży spożywczej jest zobowiązana do ochrony żywności, a tym samym zdrowia konsumentów, poprzez odpowiednią higienę operacyjną. Profesjonalne czyszczenie i dezynfekcja pomieszczeń, urządzeń i sprzętu jest podstawowym warunkiem zgodności z przepisami mikrobiologicznymi.

W naszym asortymencie znajdziesz różnorodne ściereczki czyszczące odporne na żywność, które dzięki swojej solidnej odporności na rozdarcia są idealne do czyszczenia powierzchni, a także maszyn i urządzeń. Dzięki ekonomicznemu nawilżaczowi FALCON można je na przykład nawilżać w celu dezynfekcji powierzchni. A jeśli w sytuacji awaryjnej coś pójdzie nie tak, najlepszym wyborem są sorbenty DENSORB: wysoce chłonne włókniny wiążące i granulaty pochłaniają wszystkie ciecze.

i

Czyszczenie i dezynfekcja to dwa różne procesy. Te dwa określenia rozróżnia się w następujący sposób:

Czyszczenie: Usuwanie zabrudzeń (= wszelkich niepożądanych substancji, w tym pozostałości produktów, mikroorganizmów oraz pozostałości detergentów i środków dezynfekujących).

Dezynfekcja: Procesy chemiczne i fizyczne mające na celu zabicie mikroorganizmów do poziomu, który nie jest szkodliwy dla zdrowia ani nie wpływa na jakość żywności.

Badania, rozwój i produkcja żywności

Żywność musi być sprawdzona i przetestowana do maksimum, zanim zostanie wprowadzona do dalszego procesu produkcyjnego. Podczas badań i rozwoju pobierane i testowane są próbki w celu zapewnienia jakości produktów.

Suszarki komorowe DENIOS, co osiągnięto dzięki niskiemu promieniowaniu cieplnemu i dokładności temperaturowej systemu grzewczego, dokładnie spełniają wymagania suszenia lub ciepłego przechowywania próbek w zakresie temperatur do 300°C. Kolejny plus dla bezpieczeństwa higienicznego: wysoka temperatura skutecznie zabija zarazki i bakterie.

W produkcji środków spożywczych komory grzewcze idealnie nadają się do zmniejszania lepkości środków spożywczych i na przykład do ich pompowania. W tym celu w komorze grzewczej można umieścić beczki i/lub pojemniki IBC z substancją, która ma zostać podgrzana. Oferujemy indywidualne rozwiązania zapewniające wydajność odpowiadającą zapotrzebowaniu i optymalne wykorzystanie dostępnej przestrzeni.

Komory grzewcze do produkcji

Komora grzewcza WK 114-1-K
9 dostępnych wariantów
Cena na żądanie
Komora grzewcza WK 214-2-K
9 dostępnych wariantów
Cena na żądanie
Komora grzewcza WK 514-2-K
9 dostępnych wariantów
Cena na żądanie
Odkryj nasze produkty do bezpiecznej pracy w laboratorium!
Świat produktów: Artykuły laboratoryjne

Laboratoria pracują z wieloma różnymi substancjami niebezpiecznymi na wiele różnych sposobów. Właściwa kombinacja środków może skutecznie zredukować zagrożenia. W tym celu DENIOS oferuje szeroki asortyment produktów dla bezpieczeństwa laboratoryjnego, który nie pozostawia nic do życzenia.

Bezpieczeństwo pracowników w miejscu pracy

W przemyśle spożywczym ważną rolę odgrywa nie tylko bezpieczeństwo żywności, ale także bezpieczeństwo i higiena pracy oraz bezpieczeństwo pracowników. Ponieważ tylko wtedy, gdy pracownicy pracują bezpiecznie, mogą również zapewnić wysokiej jakości żywność. Przedstawiamy niezbędne produkty z zakresu bezpieczeństwa pracy: Chroń swoich pracowników przed upadkami, ryzykiem poślizgnięcia, a także silnymi odchyleniami temperatury.

W DENIOS można znaleźć szeroką gamę produktów BHP dla przemysłu spożywczego: w naszym asortymencie środków ochrony indywidualnej można znaleźć wszystko, od ochrony oczu i twarzy po maski oddechowe. Do opieki w nagłych wypadkach oferujemy różne wersje pryszniców ratunkowych (mobilne i stacjonarne), butelki do płukania oczu, dozowniki plastrów i apteczki pierwszej pomocy. Maty w miejscu pracy zwiększają komfort stania, zmniejszają zmęczenie i pozostają suche, czyste i antypoślizgowe. Dla wymagających sektorów, takich jak przemysł spożywczy, oferujemy plastikowe noże bezpieczeństwa, które mogą być wykrywane przez detektory metalu (noże MDP). Zapobiega to dostaniu się części obcych do maszyn lub produktów. Wytrzymałe stoły robocze i dygestoria zapewniają najwyższy poziom ochrony osób i pomieszczeń podczas przenoszenia, napełniania, ważenia i pobierania próbek ciał stałych, pyłów (surowców, przypraw, aromatów, proszków) i cieczy (z oparami).

Dygestoria

Dygestorium AT-12 Compact
4 dostępnych wariantów
Cena na żądanie
Dygestorium AT-12 Pharma
4 dostępnych wariantów
Cena na żądanie
Kabina wentylacyjna FAP-15 Compact
4 dostępnych wariantów
Cena na żądanie

Utylizacja odpadów spożywczych

Aby uniknąć zanieczyszczenia żywności, podczas utylizacji odpadów należy wziąć pod uwagę kilka kwestii. Na przykład, wytwarzane odpady powinny być segregowane. Pojemniki na różne rodzaje odpadów powinny być oznakowane w taki sposób, aby uniknąć pomyłek. Ponadto pojemniki na odpady muszą być wyposażone w szczelnie przylegającą pokrywę, aby ciecz nie mogła wyciekać. Pojemniki te są używane do zbierania i późniejszego usuwania resztek i odpadów. W związku z tym przydatność do kontaktu z żywnością nie jest tutaj konieczna.

Nasze zbiorniki ASF i ASP służą do bezpiecznego gromadzenia płynów, zanim zostaną one przewiezione do firmy zajmującej się ich utylizacją. Pojemniki na opady ze stali nierdzewnej mają różne pojemności, dzięki czemu można usuwać nawet duże ilości odpadów.

Wyposażenie fabryczne dla przemysłu spożywczego

Bezpieczeństwo jest ważne nie tylko w procesie produkcji żywności, ale także na terenie zakładu produkcyjnego. W końcu wiele może się wydarzyć podczas dostaw, przeprowadzek lub wizyt gości na terenie zakładu: Manewrowanie ciężarówkami i pojazdami transportowymi w ograniczonej przestrzeni może prowadzić do kosztownych kolizji. Jeśli ludzie opuszczają bezpieczne trasy, może to mieć katastrofalne skutki.

Odpowiednia ochrona przed uderzeniami i kolizjami pozwala skutecznie zabezpieczyć inwentarz przed uderzeniami. Jednocześnie minimalizujesz ryzyko wypadków przy pracy. Używaj oznaczeń podłogowych i systemów prowadzenia ludzi, aby utrzymać pracowników i gości na wyznaczonych ścieżkach i chronić ich przed ruchem poza drogami. Wyraźne i wystarczające oznakowanie również zwiększa bezpieczeństwo w miejscu pracy.

Dzień bezpieczeństwa w Państwa firmie

Planujesz dzień bezpieczeństwa w swoim zakładzie i chciałbyś przeszkolić swoich pracowników w zakresie bezpiecznego obchodzenia się z materiałami niebezpiecznymi lub w sytuacjach awaryjnych związanych z wyciekami? Skorzystaj z pomocy eksperta: W naszej Akademii DENIOS znajdziesz liczne szkolenia wewnętrzne, które możesz zarezerwować na wiele różnych tematów. Od szkolenia z awaryjnych wycieków po wykłady eksperymentalne.

Chętnie przygotujemy również program we współpracy z Tobą, który będzie indywidualnie dostosowany do Twoich potrzeb. Zapraszamy do kontaktu!

Chętnie udzielimy Ci porady!

Czy to przez telefon, e-mail, czy też osobiście w siedzibie Państwa firmy - chętnie pomożemy i doradzimy. Skontaktuj się z nami.

Fachowe doradztwo 22 279 40 00

Powiązane tematy

FAQ

Właściwe przechowywanie i usuwanie odpadów niebezpiecznych

Odpady niebezpieczne mogą szybko pojawić się w codziennych działaniach. Jakie jednak obowiązki nakłada to na producenta? Jak należy prawidłowo klasyfikować odpady niebezpieczne? Na co należy zwrócić uwagę przy usuwaniu odpadów niebezpiecznych i zgodnym z prawem tymczasowym składowaniu na terenie przedsiębiorstwa? Odpowiadamy na najczęściej zadawane pytania w tym temacie.

Kontynuuj czytanie
Artykuł

Kompaktowe przechowywanie dużych pojemników

Składowanie i przechowywanie substancji niebezpiecznych jest zawsze szczególnym wyzwaniem dla firm. Jeżeli ilości, które mają być przechowywane, znajdują się w kilku standardowych beczkach 200-litrowych lub IBC o pojemności 1000 litrów, szafa na substancje niebezpieczne nie jest już wystarczająca. Z drugiej strony, duży magazyn jest nadmiernie rozbudowany i kosztowny. Dla takich przypadków opracowaliśmy ekonomiczne rozwiązanie, dzięki któremu można bezpiecznie przechowywać małe ilości dużych pojemników, oszczędzając miejsce: Nasze magazyny materiałów niebezpiecznych.

Kontynuuj czytanie
Szkolenie wewnętrzne

Substancje niebezpieczne na żywo! - Wykład eksperymentalny

Data: do uzgodnienia
Miejsce: w siedzibie klienta
Czas trwania: około 1,5 do 2 godzin
Koszt: PLN 4750,- / plus VAT

Kontynuuj czytanie
Lista kontrolna

Transport materiałów niebezpiecznych w zakładzie

Optymalne przygotowanie i bezpieczne przeprowadzanie wewnętrznych transportów materiałów niebezpiecznych

Kontynuuj czytanie
Plakat

Bezpieczna praca z substancjami niebezpiecznymi

Zasada STOP pomaga podjąć odpowiednie środki ochronne.

Kontynuuj czytanie
Lista kontrolna

Jak bezpiecznie zbierać i usuwać niebezpieczne odpady laboratoryjne

10 wymagań, które należy wziąć pod uwagę podczas postępowania z odpadami laboratoryjnymi.

Kontynuuj czytanie
Świat produktów

PROFESJONALIŚCI HIGIENY WYBIERAJĄ STAL NIERDZEWNĄ

Czy w przemyśle farmaceutycznym, spożywczym lub w technologii napojów: Wszędzie tam, gdzie obowiązują wysokie standardy higieny, stal nierdzewna sprawdza się w codziennym użytkowaniu. Jako prawdziwie uniwersalna stal nierdzewna spełnia wszystkie ważne wymagania w zakresie higieny i funkcjonalności.

Kontynuuj czytanie
Świat produktów

Materiały laboratoryjne: bezpieczna praca w laboratorium

Laboratoria pracują z wieloma różnymi substancjami niebezpiecznymi na różne sposoby. Odpowiednia kombinacja środków może skutecznie ograniczyć zagrożenia. W tym celu DENIOS oferuje Państwu bogaty program produktów dla bezpieczeństwa laboratoryjnego, który nie pozostawia nic do życzenia.

Kontynuuj czytanie
i

Informacje specjalistyczne na tej stronie zostały starannie opracowane zgodnie z naszą najlepszą wiedzą. DENIOS Sp. z o.o. nie może jednak udzielić żadnej gwarancji ani przyjąć odpowiedzialności za aktualność, kompletność i poprawność zarówno wobec czytelnika, jak i osób trzecich. Wykorzystanie informacji i treści do celów własnych lub osób trzecich odbywa się zatem na własne ryzyko użytkownika. W każdym przypadku należy przestrzegać obowiązujących lokalnie aktów prawnych.

Menu
Zaloguj
Twój koszykDodano do koszyka
Do koszyka
Chętnie pomożemy!

Zadzwoń do nas lub wypełnij formularz, skontaktujemy się z Tobą najszybciej, jak to możliwe.

Pon - Czw: 8:00 - 17:00 | pt 8:00 - 16:00